SEO-tips & tricks

Wat is linkbuilding, waar moet je op letten en hoe pak je dit gratis aan?

wat is linkbuilding?

Er is een tijd geweest dat linkbuilding het hoogtepunt van SEO was. Alle bedrijven met een website zaten volledig in de stress, want ze hadden geen plan op het gebied van externe links verzamelen. Inmiddels is die paniek weer een beetje gaan liggen en kunnen we met z’n allen weer helder nadenken. Het is inderdaad een ontzettend belangrijk onderdeel van SEO, maar wat is linkbuilding precies en hoe pak je dit gratis aan?

Wat is linkbuilding?

Als er een andere website naar jouw pagina verwijst, dan noemen we dat een externe link of een backlink. Google ziet iedere verwijzing van een (goede en relevante) website als een populariteitsstem. Hoe meer backlinks er naar jouw website verwijzen, hoe populairder jij bent in de ogen van Google. Met die populariteitsstemmen verhoogt Google jouw domain authority. En hoe hoger jouw DA is, hoe beter jij scoort in Google.

Het verkrijgen van goede links naar jouw website is dus erg belangrijk. Het geeft namelijk aan dat jouw website ertoe doet en het zorgt ervoor dat jij beter gerankt wordt door de zoekmachine. Het verzamelen van deze verwijzingen noemt men linkbuilding.

wat is linkbuilding?
Google is sinds de Penguin-update een stuk slimmer geworden en pikt niet zomaar meer alle vormen van linkbuilding.

Louche bedrijven

Toen SEO een enorme opmars maakte en mensen het belang van zoekmachineoptimalisatie inzagen, schoten bedrijven die faciliteren in linkbuilding, als paddenstoelen uit de grond. Hier zaten heel veel goede exemplaren tussen, die jou daadwerkelijk helpen aan een verhoogde DA, maar ook een flink aantal louche gevallen. Zij vroegen grof geld voor het plaats van links op hun websites en veel kopende bedrijven dachten op deze manier snel te kunnen scoren.

Google maakte eerst geen onderscheid tussen een goede en een slechte website. Hierdoor ontstonden zogeheten linkfarms: websites waar tientallen links op ‘gedumpt’ werden. Deze links verwezen door naar jouw website en zorgden dus voor een populariteitsstem.

Sinds de Penguin-update van Google draagt deze vorm van linkbuilding niet meer bij aan een hogere domain authority. Sterker nog, de zoekmachine bestempelt deze links als spam en dat zorgt er juist voor dat jouw score naar beneden gaat. Koop dus nooit een grote partij links op bij zo’n soort bedrijf, want dit is niet zo efficiĆ«nt als dat jij hoopt.

Hoe pak je linkbuilding gratis aan?

Zoals ik al zei zijn er ook heel veel bedrijven die op een goede en verstandige manier aan linkbuilding doen. Hierdoor heb jij de mogelijkheid om sneller te groeien en nog beter vindbaar te zijn in Google, maar daar betaal je wel voor.

Gratis je linkbuilding aanpakken is ook mogelijk. Dit kost je wel tijd en moeite, maar geen geld. Ik deel 3 tips met je!

  1. Deel ontzettend waardevolle content. Hoe waardevoller jouw teksten zijn, hoe eerder andere websites naar jou doorverwijzen. Jij bent immers de expert op dat gebied!
  2. Schrijf gastblogs voor andere websites. Je kan ervoor kiezen hier een bedrag voor te vragen, maar je kan het ook zien als een investering in jouw backlinks.
  3. Organiseer een ruilpartijtje. Wissel blogs uit met concullega’s en spreek af dat je allebei een backlink plaatst. Zo heb je niet alleen de kans op een andere groep mensen aan te spreken, maar ook direct een nieuwe verwijzing te pakken. Hou er wel rekening mee dat Google een eentonige linkruil snel oppikt en dat jouw DA hierdoor minder makkelijk groeit.

Wil je meer weten over het verhogen van jouw domain authority, goed scoren in Google, het verzamelen van backlinks en zoektermen? Kijk dan eens bij de SEO-basics voor bloggers training! In 5 weken leer ik je hoe jij beter zichtbaar wordt in Google.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *