Tips voor (zakelijk) bloggen

Zakelijk bloggen is geen moetje + 5 tips om het zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken

zakelijk bloggen is geen moetje

Zo’n titel is een beetje gek als je als blogcoach je geld verdient door ondernemers te coachen bij het schrijven van de perfecte blogtekst, niet waar? En toch deel ik dit met je, omdat ik vind dat je het moet weten. Zakelijk bloggen is namelijk ook echt geen verplichting. Maar het is wel een geweldige manier om jouw klanten te laten zien wat je in huis hebt. Ik leg je uit hoe je het zo makkelijk mogelijk voor jezelf kan maken.

Toen ik net begon als ondernemer, absorbeerde ik gulzig ieder advies over ondernemen wat ik tegenkwam. Funnels? Ik noteerde het. Een e-maillijst? Kom maar door! In plaats van mijn eigen stijl te ontwikkelen, nam ik manieren van anderen over. Al na een paar weken kwam ik erachter dat dit geen doen was. Op deze manier ondernemen is voor niemand leuk.

Zakelijk bloggen hoeft niet moeilijk te zijn

Als jij nu heel hard tegen je computer of telefoon gilt dat jij schrijven precies op deze manier ervaart, dan is zakelijk bloggen gewoon niet jouw ding. Dat kan en dat is ook helemaal niet erg. Vroeger wisten ze al dat er meerdere wegen naar Rome gingen en dat geldt natuurlijk ook voor het aantal manieren waarop jij jouw klanten kan bereiken. Misschien ligt jouw hart wel bij het opnemen van podcast of ben jij een ster in Insta-stories opnemen. Dat is prima! Voel je dan vooral niet verplicht om te bloggen, want het gaat erom dat jouw kennis bij jouw volgers terecht komt en het maakt niet uit hoe dit gebeurt.

Maar het is ook mogelijk dat zakelijk bloggen jou zo zwaar valt, omdat je gewoon niet goed weet hoe je het moet aanpakken. Je wilt dit middel echt wel inzetten, maar je weet niet hoe. Daarom deel ik 5 tips met je.

1. Forceer niets

Als je niet veel schrijft, is er opeens een blog uitknallen best wel een ding. Verwacht daarom ook niet van jezelf dat je direct een pareltje in handen hebt. Oefen veel en doe dit als je er zin in hebt. Dat betekent niet dat je niet met jezelf moet afspreken er echt voor te gaan, maar forceer het gewoon niet.

2. Gooi nooit content weg

In iedere zin staat wel iets goeds. Bewaar alles wat je schrijft. Misschien voel je het onderwerp nu niet, maar kan je er in de toekomst wel iets mee.

3. Neem de tijd voor zakelijk bloggen

Plan zakelijk bloggen echt in en probeer het niet zomaar tussendoor te doen. Dat gaat echt niet goed, omdat het je dan sowieso tijd kost wat je eigenlijk niet hebt.

4. Schrijf over onderwerpen waar jij gepassioneerd over kan vertellen

Het is belangrijk om waardevolle kennis te delen met je lezers en dit kan zo divers zijn als je zelf wilt. Kies er echter in het begin voor om over onderwerpen te schrijven waar jij echt een passie voor voelt. Hierdoor kost het schrijven je geen moeite en beland je vanzelf in die schrijf-flow.

5. Laat het perfectionisme los

Hoe groot de kans is dat er fouten in jouw eerste blogs staan? Heel groot. Daar wind ik geen doekjes om. Maar is dat erg als jij een enorme schat aan ervaring deelt en lezers echt weet mee te trekken in jouw verhaal? Ik vind van niet. Uiteraard verwachten de bezoekers van jouw website teksten in correct Nederlands en staan veel fouten slordig. Niemand valt er echter over als jij een komma op de verkeerde plek zet of per abuis een d/t-fout maakt.

Kan jij aan de slag met deze tips of ben je er nog niet klaar voor om die mooie, interessante en inspirerende woorden op papier te knallen?

Meer lezen? Zo vind je het plezier in bloggen terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *